Facturen direct betaald krijgen? 7 tips om je debiteurenbeheer te versnellen!

Deel dit verhaal
Deel dit verhaal
MKB factoring

Heb jij soms moeite met opdrachtgevers die facturen niet direct betalen? Ondernemers die hun verplichtingen niet tijdig nakomen is een serieus probleem voor veel organisaties. In deze blog gaan we in op 7 dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat je facturen direct betaald zal krijgen. 

Heb je hier ook last van en hierdoor soms zelfs cashflow problemen? Lees dan meer over hoe je je liquiditeit kan verhogen.

1. Direct je factuur sturen om direct betaald te krijgen.

Dit is een inkoppertje: pas als je je factuur stuurt, heb je ook kans om je factuur betaald te krijgen. Toch zijn er nog veel ondernemers die pas aan het eind van de maand hun facturen versturen. Niet handig als je door wilt blijven investeren in andere zaken: geld op de bank kunnen de meeste ondernemingen goed inzetten! 

2. Je factuur versturen in combinatie met een iDeal betaallink of tikkie

Het is tegenwoordig steeds gemakkelijker om facturen direct uitbetaald te krijgen. Hiervoor kun je gebruik maken van tools zoals Tikkie of iDEAL. Voor je debiteuren is dit een stuk gemakkelijker om direct je factuur te betalen. 

3. Dubbelcheck in een vroeg stadium of je klant kredietwaardig is.

Voordat je met een partij in zee gaat kan het zinvol zijn om te controleren of ze kredietwaardig zijn. Kredietwaardig zijn is natuurlijk een belangrijke voorwaarde om facturen te kunnen betalen. Er kunnen natuurlijk altijd ondernemingen zijn waarbij het slechter gaat – of zelfs ondernemingen die mogelijk failliet gaan – die nog geïnteresseerd zijn in jouw services. Zorg dat je hier scherp op bent!

Hiervoor kan je in het handelsregister terecht of kan je gebruik maken van organisaties die zich specialiseren in het uitvoeren van krediet checks. 

4. Overweeg factoring om facturen direct uitbetaald te krijgen.

Door gebruik te maken van factoring weet je zeker dat je facturen direct betaald krijgt. Met factoring wordt je factuur binnen een werkdag betaald: door gebruik te maken van factoring hoef je niet te wachten op je geld en kun je geld sneller laten ‘rondpompen’. Ook verzorgt de factormaatschappij het debiteurenbeheer en dekken ze je factuur tegen wanbetaling door faillissementen.

Dat is tenminste: als jouw organisatie geschikt is voor factoring. Wil je facturen direct betaald krijgen en ontdekken of jouw organisatie in aanmerking komt voor factoring? Doe de Finqle factorscan. Wil je eerst meer weten of factoring? Ga naar onze info-pagina: wat is factoring

5. Pak de telefoon op 

Heeft je klant niet binnen de afgesproken termijn betaald? Dan is het zinvol om al snel de telefoon op te pakken. Een persoonlijk gesprek werkt veel beter dan een brief of herinneringsmail. Na het gesprek nog steeds niet overtuigd dat een klant gaat betalen? Dan kun je overwegen om een incassobureau in te schakelen.

6. Stuur tijdig betalingsherinneringen.

Wanneer je klant niet opneemt, is het goed om je betalingsherinneringen ook schriftelijk te doen. Op deze manier kun je eerder juridische stappen ondernemen en ben je een ‘case’ aan het opbouwen. Wanneer een betaling langer uitblijft, stuur dan een tweede herinnering of aanmaning met de mogelijke consequentie van uitblijvende betaling. Op deze manier krijg je facturen direct betaald! 

7. Overweeg een incassobureau als je facturen direct betaald wilt krijgen

Alles geprobeerd en je klant wil nog steeds je factuur niet betalen? Dan is het tijd om een incassobureau te overwegen. Let wel op: klanten vinden dit niet leuk, dus verwacht geen vervolg business van deze klant. Wel handig dus om eerst te proberen om dit persoonlijk op te lossen.

Meer weten? Finqle helpt ondernemers om ervoor te zorgen dat hun cashflow in orde is en dat er ruimte is voor nieuwe investeringen. Veel ondernemers beseffen namelijk niet dat uitgaande facturen een vorm van liquiditeit zijn. Door gebruik te maken van factoring hoef je niet meer te wachten op je geld doordat je facturen direct betaald krijgt én kun je je geld sneller laten ‘rondpompen’.  Wil je onderzoeken of je in aanmerking komt voor factoring? Doe dan de Finqle factorscan.