Coronavirus: wat zijn de regelingen van de overheid en wat kun je zelf doen?

Deel dit verhaal
Deel dit verhaal
Foto: Amelie Niklas

Het coronavirus zet zowel privé als zakelijk de wereld op z’n kop en gooit bovendien deze twee werelden volledig door elkaar. De overheid helpt ondernemers die geraakt zijn door de coronacrisis. Er zijn uitgebreide regelingen van kracht waar je als mkb’er of zzp’er gebruik van kunt maken. Wij hebben de regelingen op een rijtje gezet zodat je kunt kijken welke regeling het beste bij de situatie van jouw onderneming past en wat je zelf kunt doen om je cashflow te verbeteren. 

Onderstaand vind je de regelingen van de overheid:

  • Heb je te weinig werk voor je personeel? Dan kun je gebruik maken van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) zodat je je medewerkers gewoon kunt doorbetalen. 
  • De coulanceperiode voor het schriftelijk vastleggen van arbeidscontracten voor onbepaalde tijd is met drie maanden verlengd naar 1 juli. 
  • De regeling Tozo (Tijdelijke Overbrugging Zelfstandige ondernemers) ondersteunt zelfstandige ondernemers, en zzp’ers met inkomensondersteuning en bedrijfskrediet. 
  • De TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren) is een regeling voor ondernemers die directe schade ondervinden van de diverse kabinetsmaatregelen in de coronacrisis. 
  • De Belastingdienst heeft een aantal verschillende regelingen waar je gebruik van kunt maken. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld uitstel van belastingbetaling, verlaging van de belastingrentes, wijzigen van de voorlopige aanslag en verlaging van de invorderingsrente. Actief in horeca of vrijetijdsbranche? Check bij de gemeente hoe zij omgaan met de inning van de Toerismebelasting. 
  • De regels voor de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) zijn versoepeld. Met deze verruimingsmaatregel wordt de omvang van het borgstellingskrediet in de BMKB verhoogd van 50% naar 75%. Daardoor kunnen banken makkelijker en sneller krediet verruimen en hebben bedrijven de mogelijkheid om eerder en meer geld te lenen.
  • Met ingang van woensdag 18 maart 2020 kunnen agrarisch ondernemers met liquiditeitsproblemen als gevolg van de uitbraak van Covid-19 bij hun bank werkkapitaal kredieten aanvragen.
  • Met de GO-regeling helpt de overheid bedrijven (MKB en middelgrote ondernemingen) door 50% garantie te geven op bankleningen en bankgaranties.
  • Er is een mogelijkheid om een  microkrediet voor ondernemers en kleine bedrijven aan te vragen.

Wat kun je zelf doen?

Heb je al gekeken naar wat je zelf kunt doen? Maak een realistische financiële jaarplanning, hoe sta je er nu echt voor als bedrijf? Kijk samen met je eventuele verhuurder wat de mogelijkheden zijn met je huurbetalingen. Ligt je business stil door de tijdelijke maatregelen van de overheid? Wees creatief en onderzoek wat je wél kunt doen om omzet te genereren. Zijn er zaken waar je geld op kunt besparen? Ga in gesprek met je leveranciers en kom samen tot oplossingen.

Factoring: Factuur. Vandaag Verstuurd. Morgen betaald.

En heb je wel eens gedacht aan factoring? Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering waarbij je de cashflow verbetert door de directe uitbetaling van facturen. Bij Finqle betaal je geen opstartkosten, kosten per factuur of verrekeningen achteraf. We betalen binnen 1 werkdag 100% van je factuur minus onze factorfee direct uit op jouw rekening. Je komt dus niet voor verrassingen te staan.

Ook in deze tijden staan ons team voor je klaar. Voor vragen en advies, zoals altijd geheel gratis.