Cashflow problemen? Zo kun je je liquiditeit vergroten!

Deel dit verhaal
Deel dit verhaal

Heb je cashflow problemen en ben je op zoek naar manieren om je liquiditeit te vergroten? Dan ben je op de juiste plek. Voor veel ondernemers wordt al snel duidelijk hoe belangrijk het is om hun liquiditeit te verhogen. Je kan alleen investeren in groei wanneer je voldoende liquide middelen hebt. In deze blog gaan we in op de volgende punten:

 • Wat is de betekenis van liquiditeit?
 • Hoe kun je liquiditeit vergroten: verschillende tactieken! 
 • Liquiditeit berekenen? Zo doe je dat.

Wat is de betekenis van liquiditeit?

Voordat we ingaan op de verschillende methodes om jouw liquiditeit te vergroten, is het goed om duidelijk te maken wat liquiditeit betekent. Kort gezegd: de liquiditeit van een onderneming bepaalt de mate waarin zij haar lopende betalingsverplichtingen, zoals inkoopfacturen, salarissen en belastingen, kan voldoen. 

Bij liquide middelen moet je denken aan cash op de bank. Maar ook bezittingen die, als het goed is, op korte termijn omgezet kunnen worden in cash, zoals verkoopfacturen en voorraad. Al deze bezittingen worden ook wel vlottende activa genoemd.

Op het moment dat je genoeg cash hebt om je korte termijn schulden (inkoopfacturen, belastingen, rente en salarissen) te kunnen voldoen, heb je een goede liquiditeitspositie. Op het moment dat je niet genoeg cash hebt om aan je korte termijn schulden te voldoen, spreek je van liquiditeitskrapte. Hieronder beschrijven we een aantal technieken om je liquiditeit te vergroten.

Hoe kun je je liquiditeit vergroten? Verschillende tactieken om je liquiditeit te vergroten.

In de rest van deze blog lees je alles over cashflow problemen en het vergroten van je liquiditeit: doe er je voordeel mee!

1. Cashflow problemen verhelpen door effectief voorraadbeheer

Je voorraad verkopen en/of effectief beheren is een hele mooie manier om je liquiditeit te vergroten en van je cashflow problemen af te komen. Op deze manier verbeter je 1) direct je liquiditeitspositie doordat je iets verruilt wat niet liquide is (je voorraad) in iets wat wel liquide is (cash geld) en 2) voorkom je dat geld uitgeeft aan iets dan niet liquide is

 • Een kortingsactie kan helpen om te zorgen dat je van die artikelen afkomt die al een tijd in je magazijn liggen.
 • Zorgen dat je kleine voorraden aanhoudt en kort voor verkoop inkoopt. In veel industrieën is het tegenwoordig mogelijk om voorraadbeheer te automatiseren (door een externe partij) en dit kan absoluut bijdragen aan het structureel verhogen van je liquiditeit. 

2. Zorgen dat je facturen snel betaald worden.

Zo snel mogelijk betaald worden door je klanten zorgt ervoor dat je eerder geld beschikbaar hebt om te investeren in groei. Wij raden daarom aan er alles aan te doen om je facturen op tijd betaald te krijgen en zo je liquiditeit te verhogen.

 • Allereerst is het slim om direct nadat je je dienst hebt geleverd, je factuur te sturen. Wacht hier nooit te lang mee.
 • Het betaalproces zo gemakkelijk mogelijk te maken door een iDeal link toe te voegen in je mail of digitale factuur.
 • Direct contact op te nemen met je debiteur wanneer er niet binnen de afgesproken termijn betaald worden. Jij hebt je aan jouw verplichting gehouden door een mooie dienst of goed te leveren, nu moet de afnemer netjes aan zijn verplichting voldoen door op tijd te betalen.
 • De snelste manier om je liquiditeit te verhogen is door factoring in te zetten. Hiermee wordt je factuur binnen een werkdag betaald. Ook verzorgt de factormaatschappij het debiteurenbeheer. Dat levert weer een kostenbesparing op. Via deze factorscan kan je controleren of je factoring voor jouw organisatie kan inzetten.

3. Kosten besparen of uitstellen

Wanneer je echt cashflow problemen hebt, kun je de keuze maken om bepaalde kosten niet maken. Een alternatief hiervoor is dat je regelingen treft met je zakenpartner om werk te bundelen en in een later stadium te betalen. Bepaalde kosten niet (of later) maken is een serieuze manier om op korte termijn je lage liquiditeit te verhogen. Waarom denk je dat grote bedrijven lange betalingstermijnen hebben? Ook kan je toekomstige uitgaande en inkomende gelden onder elkaar zetten, ook wel een cashflow analyse genoemd. Dat geeft je goed zicht op je toekomstige liquiditeitspositie.

4. Goede afspraken te maken met je zakenpartners.

Soms kun je een hoop bereiken door goede afspraken te maken met je zakenpartners. 

 • Overweeg betalingskortingen af te spreken wanneer je opdrachtgever snel betaalt. 
 • Werk met deelfacturen voor grote, langdurige projecten: op deze manier kun je al in een vroegtijdig stadium beginnen met factureren.
 • Overweeg om voor grotere projecten met een aanbetaling te werken. 

5. Cashflow problemen verhelpen door de winstgevendheid te verhogen.

Je winstgevendheid verhogen kan een manier zijn om uiteindelijk structureel meer reserves over te houden. Soms kun je bijvoorbeeld niet winstgevende of slecht betalende klanten afstoten om ervoor te zorgen dat je je liquiditeit verhoogt. Ook is het goed om de prijs van je product zo nu en dan te herzien en te vergelijken met je concurrenten.

Finqle helpt ondernemers om ervoor te zorgen dat hun cashflow in orde is en dat er ruimte is voor nieuwe investeringen. Veel ondernemers beseffen namelijk niet dat uitgaande facturen een vorm van liquiditeit zijn. Door gebruik te maken van factoring hoef je niet meer te wachten op je geld én kun je je geld sneller laten ‘rondpompen’.  Wil je onderzoeken of je in aanmerking komt voor factoring? Doe dan de Finqle factorscan.